Korang pernah tak makan ikan mayong? atau nama lainnya ikan duri, ikan jahan atau ikan belukang??.. kalau sebut ikan belukang macam tak best jer bunyinya, tapi nama yang paling femesnya ikan mayong atau ikan duri lah... Yang aku tahu kalau ikan tu jenis besar orang panggil ikan mayong, tapi kalau ikan tu jenis kecik orang panggil ikan duri, tapi apa pun gelaran dan namanya merujuk kepada ikan yang sama. Ikan mayong ni bukan saja sedap pada isinya tapi telurnya adalah bahagian yang paling lazat dan menjadi rebutan penggemarnya... Oklah hari ni aku nak berkongsi resepi Asam Pedas Telur Ikan Mayong... Selamat mencuba
Resepi Asam Pedas Telur Ikan Mayong (Duri)
Cili Kering, bawang merah, bawang putih, sedikit kunyit hidup, secubit belacan
segenggam asam jawa (perah ambil airnya), lengkuas dan daun kesum
Kesemua bahan tadi kecuali lengkuas dikisar halus, manakala lengkuas diketuk,
tumiskan semua bahan2 tersebut sehingga naik bau,
masukkan air tunggu hingga kuah mengelegak,
masukkan telur ikan dan daun kesum..
No comments:
Post a Comment