Mood nak bercuti tetiba jer datang walhal perancangan awal untuk 2014 ni hujung-hujung tahun nanti baru nak pegi jenjalan. Petang Jumaat 10 Januari 2014, aku dan suami bergerak menuju ke Kuantan melalui jalan baru yang kami ricky (Selandar - Gemencheh - Muadzam Shah - Kuantan). Bertolak kira-kira pukul 4.30 petang, sampai di Gambang pukul 8.00 malam. Singgah untuk dinner sebelum terus ke Bandar Kuantan untuk mencari Hotel. Susah juga nak cari hotel malam-malam kerana lokasi yang kurang familiar akhirnya kami bermalam di sebuah hotel di jalan Bukit Sekilau setelah 2, 3 buah hotel yang kami singgah kurang memberi kepuasan.
Pagi-pagi lagi kami dah bangun, misi aku nak cari nasi dagang kuantan. kami terus berkemas dan check out, Perjalanan diteruskan ke Pantai Batu Hitam kerana suami dah berpesan awal-awal lagi dia nak menginap di resort tepi laut. Kami sampai di Black Stone Resort Kuantan kira-kira pukul 10.00 pagi. setelah membayar harga chalet kami dibenarkan terus check in. untunglah dapat check in awal. Resort ni biasa2 jer, tapi aku paling suka dengan lokasinya yang menghadap pantai serta sunyi dan tenang. Bilik untuk Standard room hanya RM150 semalam tetapi agak kecil dan muat-muat untuk 2 orang sahaja. Selesai check in kami keluar ke gerai berdekatan untuk sarapan pagi. Nasib baik kerana gerai tersebut ada menjual nasi dagang yang enak rasanya.
Sebelah petang, kami berjalan-jalan ke Pantai Beserah untuk menikmati Mee Calong, malamnya pula kami ke restoran seafood Pantai Balok untuk menikmati makan malam, harga makanan di sini dari sarapan pagi hinggalah ke malam sangat berpatutan.
Pagi Ahad 12 Januari 2014 kami bertolak balik melalui jalan Pekan kerana hendak bermalam di rumah orang tuaku di Mersing. Dalam perjalanan kmi singgah di Kampung Ubai untuk sarapan pagi. Sebagai penggemar nasi dagang, aku ingin sangat merasai kenenakan nasi dagang kampung ubai yang disebut-sebut orang. Tapi setelah merasainya alahai tak kenalah dengan selera aku, kuahnya cair dan rasanya biasa-biasa aje cuma harganya yang murah cuma RM3.00 sepinggan.
Sebelah petang, kami berjalan-jalan ke Pantai Beserah untuk menikmati Mee Calong, malamnya pula kami ke restoran seafood Pantai Balok untuk menikmati makan malam, harga makanan di sini dari sarapan pagi hinggalah ke malam sangat berpatutan.
Pagi Ahad 12 Januari 2014 kami bertolak balik melalui jalan Pekan kerana hendak bermalam di rumah orang tuaku di Mersing. Dalam perjalanan kmi singgah di Kampung Ubai untuk sarapan pagi. Sebagai penggemar nasi dagang, aku ingin sangat merasai kenenakan nasi dagang kampung ubai yang disebut-sebut orang. Tapi setelah merasainya alahai tak kenalah dengan selera aku, kuahnya cair dan rasanya biasa-biasa aje cuma harganya yang murah cuma RM3.00 sepinggan.
Nasi Dagang Pantai Batu Hitam yang enak rasanya
Mee Calong Pantai Beserah RM3.50 semangkuk
Makan malam di salah sebuah resoran di pantai Balok hanya RM25
Nasi Dagang Ubai yang indah khabar dari rupa...