1 February 2014

Sambal Jering Ikan bilis

Resepi sambal jering ikan bilis ni, kalau tak salah aku terkenal di Pahang. Jering yang digunakan dalam resepi ini adalah jering tua yang disemai terlebih dahulu di dalam tanah sehingga keluar akar. Jering kemudian dibersihkan dipotong kecil di goreng terlebih dahulu sehingga lembut. Kemudian ditumis bersama cili api, bawang dan ikan bilis.. pergghhhh sangat enak dimakan dengan nasi panas. Hari ni jom kita cuba dan rasakan keenakan resepi tradusional ini...







14 January 2014

Cuti - Cuti Kuantan

Mood nak bercuti tetiba jer datang walhal perancangan awal untuk 2014 ni hujung-hujung tahun nanti baru nak pegi jenjalan. Petang Jumaat 10 Januari 2014, aku dan suami bergerak menuju ke Kuantan melalui jalan baru yang kami ricky (Selandar - Gemencheh - Muadzam Shah - Kuantan). Bertolak kira-kira pukul 4.30 petang, sampai di Gambang pukul 8.00 malam. Singgah untuk dinner sebelum terus ke Bandar Kuantan untuk mencari Hotel. Susah juga nak cari hotel malam-malam kerana lokasi yang kurang familiar akhirnya kami bermalam di sebuah hotel di jalan Bukit Sekilau setelah 2, 3 buah hotel yang kami singgah kurang memberi kepuasan.

Pagi-pagi lagi kami dah bangun, misi aku nak cari nasi dagang kuantan. kami terus berkemas dan check out, Perjalanan diteruskan ke Pantai Batu Hitam kerana suami dah berpesan awal-awal lagi dia nak menginap di resort tepi laut. Kami sampai di Black Stone Resort Kuantan kira-kira pukul 10.00 pagi. setelah membayar harga chalet kami dibenarkan terus check in. untunglah dapat check in awal. Resort ni biasa2 jer, tapi aku paling suka dengan lokasinya yang menghadap pantai serta sunyi dan tenang. Bilik untuk Standard room hanya RM150 semalam tetapi agak kecil dan muat-muat untuk 2 orang sahaja. Selesai check in kami keluar ke gerai berdekatan untuk sarapan pagi. Nasib baik kerana gerai tersebut ada menjual nasi dagang yang enak rasanya.

Sebelah petang, kami berjalan-jalan ke Pantai Beserah untuk menikmati Mee Calong, malamnya pula kami ke restoran seafood Pantai Balok untuk menikmati makan malam, harga makanan di sini dari sarapan pagi hinggalah ke malam sangat berpatutan.

Pagi Ahad 12 Januari 2014 kami bertolak balik melalui jalan Pekan kerana hendak bermalam di rumah orang tuaku di Mersing. Dalam perjalanan kmi singgah di Kampung Ubai untuk sarapan pagi. Sebagai penggemar nasi dagang, aku ingin sangat merasai kenenakan nasi dagang kampung ubai yang disebut-sebut orang. Tapi setelah merasainya alahai tak kenalah dengan selera aku, kuahnya cair dan rasanya biasa-biasa aje cuma harganya yang murah cuma RM3.00 sepinggan.






Nasi Dagang Pantai Batu Hitam yang enak rasanya

Mee Calong Pantai Beserah RM3.50 semangkuk

Makan malam di salah sebuah resoran di pantai Balok hanya RM25

Nasi Dagang Ubai yang indah khabar dari rupa... 


6 January 2014

Seleraku

Di masa terluang aku rajin melayari internet mengoogle resepi2 masakan. Ketika melihat resepi2 masakan yang enak2 ini aku terimbau kembali zaman kanak-kanak ku yang ketika itu mempunyai selera makan yang sangat tinggi, maklumlah budak2 yang sedang membesar apa sahaja semua sedap dimakan.

Sehingga kini aku masih dapat menyenaraikan satu persatu makanan-makanan kegemaranku ketika zaman kecil dahulu. Di sini aku senaraikan makanan kegemaranku bermula usiaku 6 tahun. Bagiku inilah makanan-makanan yang paling sedap di dunia:-

1. Nasi Lemak Daun Pisang Makcik Yah (Jiranku ketika di Kluang Johor) dijual hanya 20 sen sebungkus
2. Nasi Lemak di Kantin Sekolah Felda Endau yang dijual ketika bulan puasa - 20 sen sebungkus
3. Bihun dan Mi Lidi Mak Jah di Felda Endau (Kampungku) - 20 sen sebungkus
4. Mi Lidi Mak Ati (juga Felda Endau) - 20 sen sebungkus
5. Nasi Dagang Pak Zainal (Felda Endau) - 20 sen sebungkus
6. Nasi Dagang Bah Senah (Felda Endau) - 30 sen sebungkus
7. Bihun Goreng bungkus daun pisang mak kawan sekelas aku, kamisah sarib (Felda Endau) - 20 sen sebungkus
8. Nasi berlaukkan sayur kacang, ikan bilis goreng dan kacang tanah di kantin sekolah Felda Endau yang diberi percuma.
9. Nasi lemak ikan tongkol di kafe Uitm Sura Hujung Dungun Terengganu
10. Nasi goreng Minang di kedai belakang CIMB Sura Gate Dungun Terengganu
11. Last but not least juadah yang tersedap di dunia ialah nasi goreng nenek aku...

Dan alangkah bagusnya kalau kenikmatan menjamah keenakkan makanan-makanan itu bisa dinikmati lagi di saat ini. Tetapi bila kita sudah ada duit sendiri, kenikmatan menjamah makanan tidak lagi senikmat waktu kecil dahulu kan...kenapa ya?

4 January 2014

Tok dan Zaman Dulu ku

Masa aku kecik2 dulu, Atok/Tok (panggilan orang johor bagi nenek perempuan) yang besarkan aku, sebelum pergi menoreh getah, beliau akan terlebih dahulu membuat kuih untuk jualan. Seingat akulah, kuih yang biasa dijual oleh Tok ku ialah kuih keria, cucur udang, cucur badak dan karipap. Entri aku di awal tahun 2014 ni bukanlah untuk menceritakan susah dan jerihnya kehidupan aku ketika kecil tanpa ayah dan ibu di sisi, tetapi aku ingin mengimbau kembali saat2 aku membesar dengan didikan dan asuhan Tok di kampung. Walaupun Tok ku tidak berpelajaran, tidak tahu membaca dan menulis, tetapi alhamdulillah, aku dididik menjadi orang yang berpelajaran duniawi dan akhirat dan khatam al quran ketika umur 11 tahun.

Waktu pagi sebelum ke sekolah, Tok akan menyediakan sarapan, nasi goreng yang Tok masak menggunakan dapur arang atau kadang2 dapur kayu (bila stok arang telah habis) amat lazat rasanya. Keenakkannya terasa di hujung lidah sehingga kini. Resepi yang sangat ringkas, cili kering, ditumbuk bersama bawang merah, bawang putih dan ikan bilis, ditumis dan digoreng menjadi nasi goreng yang sangat lazat di dunia. 

Di sekolah Tok hanya membekalkan aku 20 sen sehari sebagai belanja. Alhamdulillah aku kenyang dengan 20 sen itu kerana dengannya aku boleh menikmati nasi lemak dan air di kantin sekolah pada waktu rehat. Usai waktu persekolahan kira-kira pukul 1.00 tengahari, Tok yang baru pulang dari kebun menoreh getah bergegas untuk memasak makan tengahari kami. Menu asam pedas rebus ikan duri menggunakan cili besar merah ditumbuk bersama kunyit, bawang merah dan bawang putih, di ketuk sedikit lengkuas, direbus begitu sahaja bersama air asam jawa dan daun kesum cukup membuka selera. Oh Tok sesungguhnya aku sangat rindu pada air tanganmu...

Tahun ini Tok masih bersama- sama kami, aku sentiasa doakan dia sihat, beroleh kebahagiaan dunia dan akhirat. Terima kasih Tok kerana menjaga aku sehingga aku menjadi seperti apa aku sekarang. Semuanya kerana jasa dan pengorbanan mu. Budi mu terlalu luhur dan tak mungkin dapat ku balas... 

11 December 2013

Jiwa yang sakit

Tiga faktor utama menjadi pencetus jiwa yang sakit :-

Pertama :- Genetik

Kedua:- Asuhan dan didikan keluarga

Ketiga:- Pengaruh persekitaran seperti ekonomi yang tidak stabil

Ciri-ciri orang yang sakit jiwanya adalah orang yang sentiasa diselubungi dengan kegelisahan, rasa khuatir, mudah marah pada hal-hal yang remeh, menyerang orang lain dengan kemarahannya, suka bermusuh, hidup penuh kebencian, sukar memaafkan orang lain, tidak mahu menghadapi kenyataan hidup, tidak realistik, sering lari dari kenyataan dengan menyalahkan orang lain walaupun sebenarnya punca kesalahan adalah dirinya sendiri, jiwa yang mudah murung, putus asa, mudah tersinggung dan terlalu tinggi keegoannya.

Orang yang sakit jiwanya biasanya mempunyai tubuh yang sihat, masih boleh bekerja dengan baik, boleh berkarya dengan baik namun jauh di sudut sanubarinya ada satu akar pahit yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar yang telah melukai batin dan menyakiti jiwanya.

Sebenarnya untuk menyembuhkan jiwa yang sakit ini ada caranya.. serahkanlah seluruh jiwa dan raga bersama-sama semua rasa gelisah dan resah itu kepada yang Maha Pencipta. Mengadulah pada Allah SWT kerana Dialah sebaik-baik tempat kita mengadu dan memohon pertolongan, sentiasa berbaik sangka antara manusia, saling memaafkan dan melupakan insyaallah jiwa akan jadi tenang.

* Hidup ini umpama kopi, walaupun pahit tetap dinikmati....

4 November 2013

Burger Bakar Abang Burn (Melaka)

Dah lama tekak ni nak makan Burger Bakar, bila digoogle ternyata Burger Bakar Abang Burn menjadi sebutan ramai, paling heppi bila aku google Burger Bakar Abang Burn dah buka cawangan (jajahannya) di Melaka. Apa lagi petang tadi usai solat Asar aku terus memandu ke Restoran Burger Bakar Abang Burn yang terletak di Medan Selera Dewan Hang Tuah, belakang Ocean betul2 berhadapan dengan Sungai Melaka. Oleh kerana perut tidak begitu lapar sangat (hahaha tak lapar sangat, kalau lapar sangat harus aku bungkus dengan kedai abang Burn sekali kot? hahaha) aku memesan satu Supremo Beef Burger yang ingredientnyer ditambah 2 slices cheese, onion ring dan mushroom (RM12.50), Meat Ball cheesy Wedgse (RM9.90) dan add on Sausage with cheesy sauce (RM1.50), sori tak sempat nk upload gambar sausage ni sebab kucing aku si Cumi dan Lily dah ngap dulu sebaik sampai di rumah.

Bagi aku rasanya ok2 je lah, cheesy dan mayo agak masin, rasa meatball agak kosong dan sedikit masin, tapi overall boleh lah.. apa2 pun kita kene sokong bumiputera.. Doa aku semoaga satu hari nanti Burger Bakar Abang Burn ni jadi Restoran fast food macam Mc Donald pulak ameen...











26 October 2013

Sup Gear Box

Sup Gear Box ni memang pevret saya sepanjang zaman.. Hari ni saya bermurah hati untuk berkongsi resepi sup gear box saya. Resepi saya ni sangat simple tetapi sedap tau.. Selamat mencuba..


Sup Gear Box

Rebus Tulang bersama 2 batang serai selama 2 jam
(saya merebus di dalam rice cooker)
Bawang merah dan bawang putih dimayang halus kemudian ditumis 
bersama rempah penumis sehingga kuning dan dimasukkan ke dalam sup tadi
last sekali masukkan sup bunjut tulang adabi
hidangkan bersama daun sup dan bawang goreng